بازداشت برای باج‌گیری

‌social media

طالبان از زنانی که بازداشت می‌کنند پول می‌گیرند

یافته‌های هفته‌نامه‌ی نوید نو نشان می‌دهد که طالبان از زنان بازداشت‌شده باج‌گیری می‌کنند. طالبان زنان را از جاده و شهر و بازار بازداشت می‌کنند و بعد برای آزادی آنان از فامیل و اقوام‌شان پول مطالبه می‌کنند.


شقایق شکوه

نویدنو: یافته‌های هفته‌نامه‌ی نوید نو نشان می‌دهد که طالبان از زنان بازداشت‌شده باج‌گیری می‌کنند. طالبان زنان را از جاده و شهر و بازار بازداشت می‌کنند و بعد برای آزادی آنان از فامیل و اقوام‌شان پول مطالبه می‌کنند.

 در تاریخ (جنوری ۲۰۲۴) طالبان تعداد زیادی از زنان را از دشت برچی غرب کابل و نیز از خیرخانه‌ی کابل بازداشت و زندانی کردند.

منابعی که خواستند هویت‌شان پنهان بمانند به هفته‌نامه‌ی نویدنو گفتند که پس از بازداشت، طالبان در بدل آزادی از آنان ضمانت خواسته‌اند. این ضمانت از اسناد هویتی خانواده و فامیل‌شان تا سند خانه را شامل بوده‌اند. اما بازداشتی‌هایی هم بوده‌اند که طالبان در بدل آزادی از آنان به نحو غیر مستقیم پول مطالبه کرده‌اند.

از ترس و تهدید طالبان بسیاری از منابع، به خصوص زنان که امکان فرار قاچاقی هم ندارند، نمی‌توانند که در خصوص افشای رازهای زندان طالبان با رسانه‌ها مصاحبه کنند. طالبان از آنان عکس و ویدیو و ضمانت و شهرت و اسناد هویتی اعضا فامیل و سند و آدرس خانه گرفته و آنان را تهدید کرده‌اند که اگر به رسانه‌ها چیزی بگویند اسناد کافی برای شناسایی و دست‌گیری دارند و از آنان مواخذه خواهند کرد.

بنابراین با آن که رشوه‌گیری در زندان طالبان زیاد است، اما رسانه‌ها درین خصوص گزارش زیادی نشر نکرده‌اند.

گزارش‌هایی هم که از رشوه‌گیری طالبان نشر شده است عمدتا در مورد زندانیان مرد بوده‌اند. از زنان چیز زیادی نشر نشده‌اند.

اما با آن هم گزارش‌هایی از بازداشت و باج‌گیری طالبان از زنان در دسترس است. از جمله در تاریخ (۱۶ می ۲۰۲۴)  رسانه‌ی زن‌تایمز در گزارشی تحت عنوان «با تهمت زندانی و با رشوت آزاد شد» گزارشی از باج‌گیری طالبان از یک زندانی زن نشر کرده است.

زن‌تایمز در آن گزارش از زندانی‌شدن حسنا، دختر هژده ساله نوشته است که در ولایت مزار افغانستان از سوی طالبان بازداشت شده بودند. حسنا در یک مکتب مخفی درس می‌خوانده که پیرمردی خواستار ازدواج با او می‌شود. روزانه زمانی که حسنا طرف مکتب می‌رفته پیرمرد سر راه حسنا پیدا می‌شده و به او نگاه می‌کرده است. یک روز از حسنا خواسته که شماره‌اش را به او بدهد و می‌خواسته که شماره‌ی تماس خود را هم به او بدهد. اما حسنا نه شماره می‌دهد و نه شماره می‌گیرد.

پیرمرد کینه به دل می‌گیرد و با طالبان در ارتباط می‌شود. به آنان گزارش می‌دهد که دخترک جوانی که از رستا به شهر آمده، مخفیانه درس می‌خواند.

یک روز حسنا در خانه بوده که چندین موتر طالبان سر می‌رسد و او را با خود می‌برند. طالبان پس از زندانی‌کردن حسنا به خانواده‌ی او تماس می‌گیرند و می‌گویند که به دلیل این که دخترش پنهانی درس می‌خوانده از سوی آنان زندانی شده است.

پدر و مادر حسنا کار و بارشان را در رستا رها می‌کنند و می‌آیند که حسنا را از زندان طالبان آزاد کنند. در جریان بدوبخیز آزادی حسنا از زندان طالبان، پدر حسنا حویلی و زمین‌هایش را می‌فروشد و پول آماده می‌کند.

آنان متوجه می‌شوند که باید پول آماده داشته باشند و ممکن است که بدون پول نتوانند دخترشان را آزاد کنند.

بعدها حدسی که زده بودند درست از آب در می‌آید. آنان مجبور شدند که برای آزادی حسنا یک میلیون افغانی به طالبان بدهند تا دخترش را که به جرم درس‌خواندن پنهانی و با خبرچینی پیرمردی که به دخترک نوجوان شماره می‌داد زندانی شده بود، آزاد کنند.

بنا به گزارش زن‌تایمز، پدر و مادر حسنا برای آزادی دخترشان تمام دارایی‌شان را به طالبان دادند، بعد به دلیل تهدیدهایی که از سوی طالبان وجود داشتند به اجبار فرار کردند و آواره‌ی پاکستان شدند.

طالبان علاوه بر این که بر دختران تهمت می‌بندند و آنان را برای تجاوز بازداشت می‌کنند، برای باج‌گیری و اخاذی نیز بازداشت می‌کنند.

یک منبع به هفته‌نامه‌ی نوید گفت زمانی که دخترشان در بند طالبان بود، هرچند که طالبان مستقیم پول نخواسته بودند اما از رفتار و بهانه‌های آنان فهمیده می‌شد که پول می‌خواهند. «هرچند که طالبان از ما مستقیم پول طلب نکردند اما از بهانه‌ها و رفتار آنان برمی‌آمد که پول می‌خواهند».

به گفته‌ی منبع با پول می‌شد که دختران زندانی را خیلی زودتر از بند طالبان آزاد می‌کردند. «اگر رشوت می‌دادیم بسیار زود آزاد می‌کردند. دیگر دلیلی برای زندانی‌کردن آنان نداشتند. به نظر می‌رسید که بازداشت کرده بودند تا پول بگیرند. اگر می‌داشتیم و پول می‌دادیم بسیار زود آزاد می‌کردند».

اما او پول نداشته و بعدها در جمع دخترانی که آزاد شده، دختر او هم آزاد شده بودند.

هفته‌نامه‌ی نویدنو در یک گزارشی در تاریخ (۲۹ جنوری ۲۰۲۴) از قول آزاده، منبع مستعاری که خواسته بود هویتش پنهان بماند نوشته بود که طالبان در بدل آزادی او از پدرش پول گرفته بودند.

بنا به گزارش هفته‌نامه‌ی نویدنو آزاده دختر دانش‌جویی بوده که در تخار از سوی طالبان بازداشت شده بود. طالبان پس از لت‌وکوب او، از پدر آزاده اسناد هویتی و پول گرفته بودند.

این همه اما در حالی است که منابع بازداشت‌شده که برای آزادی به طالبان پول پرداخت می‌کنند، به دلیل ترس و تهدیدی که از سوی طالبان وجود دارد، با رسانه‌ها صحبت نمی‌توانند.

در حال حاضر خانواده‌های بسیاری از دختران و زنانی که بی هیچ دلیل موجهی از سوی طالبان بازداشت شده بودند، در ابهام و سکوت تمام دارایی‌شان را می‌فروشند تا بستگان‌شان را از زندان‌های ترسناک و مرموز طالبان آزاد کنند.

طالبان در کنار این که از مردم مالیه‌ی کمرشکن می‌گیرند، از طریق به زندان‌انداختن نیز باج‌گیری می‌کنند. این همه اما عموما در سکوت می‌گذرد و تا حال حاضر که این گزارش نشر می‌شود، از باج‌گیری و رشوت طالبان برای رهایی دختران بازداشت‌شده از خیابان، اسناد زیادی در دسترس نیست.

موضوعات: طالبان, بازداشت, زنان, باج‌گیری, رشوت.